Personalitate marcanta a vietii muzicale romanesti, si in special a celei clujene, Constantin Ripa si-a dedicat intreaga viata si activitate artei sunetelor, manifestandu-se in multiple ipostaze: compozitor, muzicolog, profesor, dirijor de cor, pianist.
Nascut la 1 august 1938, in judetul Galati, Constantin Ripa a aprofundat studiul muzicii in cadrul Academiei Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, absolvind sectiile muzicologie, compozitie si dirijat coral sub indrumare unor pedagogi precum Tudor Jarda, Dorin Pop sau Sigismund Toduta.
Doctor in muzica, Constantin Ripa s-a manifestat mai intai ca dirijor, conducand din 1969 destinele corului Antifonia cu care a participat la festivaluri si concursuri in intreaga lume. Fondator al acestui ansamblu vocal, Constantin Ripa a castigat impreuna cu Antifonia mai multe premii internationale si a contribuit la promovarea muzicii contemporane, realizand, printre altele, prima auditie absoluta a piesei Idmen de Iannis Xenakis in 1985.
Realizand alaturi de corul Antifonia si numeroase inregistrari pentru radio si televiziune si discografice, Constantin Ripa, membru al mai multor societati culturale si fundatii, are si o prestigioasa activitate didactica. De peste patru decenii, acesta activeaza in cadrul Academiei Gheorghe Dima din Cluj, unde, printre altele, a contribuit decisiv la fondarea Departamentului de Invatamant la distanta si a unui centru de cercetare in cadrul universitatii amintite anterior. De asemenea, Constantin Ripa, ca impletirea a activitatii didactice cu cea muzicologica, a redactat mai multe cursuri si suporturi de curs redacte, majoritatea adresandu-se disciplinei Teoria muzicii.
In prezent conducator de doctorat la aceeasi Academie de Muzica din Cluj, Constantin Ripa s-a manifestat si in calitate de compozitor, abordand in creatiile sale o paleta larga de genuri, de la cel coral la cel vocal, si de la cel cameral la cel simfonic si vocal-simfonic.
Pentru intreaga sa activitate desfasurata pe taramul culturii si arte muzicale romanesti Constantin Ripa a primit mai multe distinctii, una dintre cele mai importante fiind Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, coferit de Presedintele Romaniei.