Aneta Forna-Christu s-a nascut la 13 septembrie 1935 in Tuzla, judetul Constanta si este una dintre cele mai mari artiste-papusar din Romania. Activeaza inca de la varsta de 18 ani la Teatrul de Papusi din Constanta ca artist papusar si marionetist. Mai tarziu a devenit si profesoara pentru numerosi artisti papusari de la acest teatru.
A interpretat peste 100 de roluri – majoritatea principale, iar printre cele mai reprezentative se numara: Carabas (rolul de debut, din Motanul incaltat), Micul Print (regia Claudiu Cristescu 1963, rolul principal), Copilul din stele (regia Geo Berechet, 1970, rolul principal), Soricelul (in Soricelul si Papusa, regia Stefan Lenkisch), Baiatul (in Baiatul si vantul, regia Margareta Niculescu), Calina Fat-Frumos (regia Silviu Purcarete, 1978), Regele Cerb (regia Cristian Pepino, rolurile Angela si Pedrolino), Lectie de zbor si cor pentru puiul de cocor (1981), Roxy si batranul leu, Printesa si ecoul, in regia lui Cristian Pepino, Micul Print (regia Andrei Belgrader), Lupul (in Scufita Rosie, regia Mona Chirila), Ivan (in Ivan Turbinca, regia Mona Chirila).
Distinsa cu numeroase premii nationale si internationale de interpretare (Varna, Zagreb, Belgia, Franta, Italia, Polonia si Rusia), Aneta Forna-Christu s-a remarcat atat printr-o tehnica extraordinara a manuirii papusilor wayang cat si printr-o interpretare vocala remarcabila si un glas cu posibilitati deosebite care i-au permis sa abordeze o gama variata de roluri.
In 1997 a colaborat cu Teatrul Old Vic din Bristol, interpretand un rol in spectacolul Cu dragoste, Nicolae. In 2001 a colaborat cu Theater Center – Londra, in spectacolul Micuta Violeta si ingerul.
Aneta Forna-Christu a regizat spectacolele Harap Alb, Surprize de Craciun, Iata, vin colindatori, Albinita Maia (impreuna cu Ioana Jora), Fin si calutui cel alb al vazduhului (impreuna cu Eugenia Tarasescu Jianu), Rica Iepurica (impreuna cu Justin Defta) si recitalul Papusa, prietena mea.
PREMII:
- Premiul ATM pentru intreaga activitate, 1986
- Premiul de Excelenta in Animatia romaneasca acordat de UNIMA Romania
- Premiul UNITER pentru Teatrul de animatie. Delfinul de aur – Varna –
- Premiul pentru interpretare– Roxy din Roxy si batranul leu.
- Premiul de interpretare pentru Califul barza, la Festivalul Saptamana teatrelor de papusi, 1999;
- Premiul special al juriului pentru cea mai buna interpretare PIF Zagreb, 1970 (Soricelul si Papusa).
- Diploma de interpretare Nancy – Franta, 1970.
- Diploma de interpretare la Festivalul de la Piatra Neamt, 1973. 1978 – la FestivalulIon Creanga – Bacau
- Premiul de interpretarepentru rolurile din Povestea porcului.
- Premiul pentru interpretare si manuire PIF – Zagreb, 1979 (Copilul din stele);
- Premiul I si titlu de laureatla Festivalul National pentru rolul din spectacolul Lectie de zbor si cor pentru puiul de cocor, 1981;
- Premiul pentru interpretarela Festivalul teatrelor pentru copii de la Focsani – 1984 pentru rolul Omuletul de sticla din spectacolul Inima rece;
- Premiul de interpretarela Festivalul Ion Creanga – Bacau – 1985 pentru rolurile din spectacolul Regele cerb;
- Premiul I de interpretarepentru rolurile din spectacolul Vrajitoarele, la Festivalul National 1987;
- Premiul I de interpretare pentru rolul Lupul din Capra cu trei iezi – 1992, la Festivalul Saptamana teatrelor de papusi;
- Premiul I de interpretare la Festivalul Saptamana teatrelor de papusi, pentru rolurile din spectacolul Califul barza, etc.
- Premiul UNITER pentru teatru de papusi, 2011