In 1883 compozitorul belgian Eugene Ysaye il intalneste la Paris pe Cesar Franck, cel care avea sa-i dedice „Sonata pentru pian si vioara” (1886), lucrarea centrala din portofoliul de violinist al lui Ysaye, piesa care amprenteaza virtuozitatea interpretativa inimitabila a acestui artist. Dar violonistul Ysaye a fost si preferatul lui Camille Saint-Saens, Max Bruch…
Exercitand o influenta incontestabila ca interpret in deceniile maturitatii sale (a fost aproape idolatrizat, fiind numit “The King of the Violin”, “The Tsar”…), despre Ysaye nu se poate spune ca a fost un copil-minune al viorii, chiar daca a inceput foarte devreme sa studieze, cu tatal sau, apoi cu profesorul Rodolphe Massart. Performantele scazute ca student au condus la exmatricularea sa din Conservatorul Liege. Cu o perseverenta totala, nu abandoneaza vioara. Are sansa a doua intalniri exceptionale, cu violonistul polonez Henryk Wieniawski si cu legendarul Henri Vieuxtemps, profesorii care l-au indreptat spre stralucire.
Apoi, timp de o jumatate de secol, prestigioase scene din Europa si SUA pun in lumina una dintre cele mai mari personalitati ale viorii, stapanul unei tehnici interpretative flamboaiante si al unei expresivitati pasionale – “uriasul” Eugene Ysaye!
In anii senioritatii sale, renunta la concerte, inclusiv la calitatea sa de dirijor. Reiterand simbolic gestul compozitorului C. Franck, scrie Sase Sonate pentru vioara solo (Op. 27 – 1924), pentru sase virtuozi ai epocii. Prima ii este dedicata lui Joseph Szigeti, pe care il ascultase interpretand Sase Sonate si partite pentru vioara – de Johann Sebastian Bach (BWV 1001-1006) si astfel avusese ideea compunerii unui ciclu de lucrari similar. Sonata a doua a fost scrisa pentru elevul sau, Jacques Thibaud. Sonata nr. 3 – in re minor este balada (pe un ritm spaniol extatic de habanera) pe care Ysaye i-o dedica lui George Enescu.Nr. 4-6 sunt o suita pentru Fritz Kreisler, o sonata pentru Mathieu Crickboom si o piesa pentru Manuel Quiroga. Prima inregistare a integralei Sonatelor pentru vioara – de Eugene Ysaye ii apartine lui Gidon Kremer – 1976.
Repertoriul muzicianului Eugene Ysaye este unul vast, cuprinzand lucrari pentru vioara si pian, numeroase piese concertante si unicul spectacol de opera in wallona (Piére li houyeû /Pierre le mineur): “Lointain passe”, “Reve d’enfant”, “Paganini -Variatii pe Capriciul nr. 24”, “Saltarelle carnavalesque” – Op. 11, “Berceuse – pour violon et orchestre” – Op. 20, “Extase – Poeme no. 4 – dedicatie pentru Mischa Elman” – Op. 21, “Serenade pour violoncelle et orchestre” – op. 22, o sonata pentru 2 viori (dedicata reginei Élisabeth de Belgique – eleva sa)…
Extra: un proiect absolut remarcabil – DVD-ul violonistului Alexandru Tomescu, “Obsessions” – inspirat de cele Sase sonate pentru vioara ale lui Ysaye!