Expresivitatea artistica a pianistului si compozitorului Felix Mendelssohn nu s-a marginit la domeniul muzicii. Inzestrat si cu un mare de talent de pictor, artistul german avea obiceiul sa-si impodobeasca scrisorile cu mici gravuri. Mai mult insa, pasionat de artele vizuale inca din copilarie, muzicianul-pictor si-a oglindit maiestria in aproape 300 de tablouri si desene. Cea mai frumoasa corespondenta cu muzica sa vibreaza, totusi, in acuarelele care fotografiaza cu o mare delicatete peisaje din calatoriile prin Europa.
Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) – o personalitate artistica uriasa, oferind o mostenire creativa din care o buna parte pare a fi destul de mult acoperita de tacerea discreta a unui interes public deocamdata scazut. Numai in muzica, mai mult de o suta de lucrari artistice semnate de Felix Mendelssohn nu sunt inca publicate! Un tezaur cuprinzand uverturi, sonate si alte piese ale muzicii de camera, simfonii, opere si operete, oratorii, lieduri, compozitii pentru pian si a capella pentru coruri…
Nascut intr-o familie foarte instarita, Felix Mendelssohn s-a bucurat de o educatie artistica excelenta si de o foarte mare atentie din partea anturajului intelectual al parintilor sai. Copil-minune, studiaza muzica de la sase ani, iar la varsta de doisprezece ani compune prima sa lucrare muzicala, un cvartet pentru pian (si inainte de a implini paisprezece ani, deja scrisese 12 simfonii!; lucrarile sale sunt ascultate in prima auditie chiar in salonul familiei sale, in interpretarea unei orchestre private.) Foarte tanar, beneficiaza de o extraordinara reputatie (la Paris – 1826 – ii cunoaste pe marii muzicieni ai vremii; calatorind in Londra – 1829,1832-, insasi Casa Regala ii admira intens muzica!)
In 1835 devine dirijor al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig. Cu toate ca regele Prusiei se straduieste sa-l pastreze la Berlin (unde copilarise si studiase apoi la Universitate, in perioada 1826-1829), Felix Mendelssohn se stabileste in Leipzig, unde infiinteaza Conservatorul de muzica (1843), impreuna cu Robert Schumann si Ignaz Moscheles (profesorul sau din copilarie). Readuce in atentia publica mari nume (temporar-abandonate in uitare, la acel moment): Johann Sebastian Bach si Georg Friedrich Handel!!!
Munceste enorm, compune muzica fara incetare. Sub influenta aerului timpurilor, scrie cu fervoare. Si … picteaza!!! Lucrarile sale sunt marcate de tuse ale romantismului. In aceeasi masura, gratie educatiei clasice dobandite, grija pentru echilibru si seninatate il insoteste pe Mendelssohn in toate creatiile sale.
Eleganta perfecta a compozitiei. Iar dincolo, profunzime a emotiilor. Un talent eclectic, cu o forta expresiva bine stapanita. Felix Mendelssohn, o personalitate uimitoare, peste timpuri!
“Concertul pentru vioara si orchestra Op. 64”, “Simfonia Italiana Op. 90” sau “Rondo capriccioso Op. 14” sunt de ascultat, poate, intr-o expozitie cu acuarele semnate: Felix Mendelssohn Bartholdy.