Ciudatenia si normalitatea. Iata doua lucruri foarte greu de definit. Cine defineste ciudatenia si cine defineste normalitatea? Ce ciudatenii are cel care defineste normalitatea si cat poate fi considerat de normal unul perceput ca fiind ciudat? Cine ma valideaza ca fiind ciudat/ normal? Un normal sau un ciudat?
Ca fapt divers, am cunoscut odata un medic pe ambulanta care, ca sa calmeze spiritele mai rebele ale unor pacienti, ii intreba repede: „de ce esti, ma, ciudat?”. Iar asta calma intotdeauna, orice spirit.
Prin urmare, nu stim daca ce va aratam mai incolo poate fi considerata o ciudatenie sau mai degraba o tusa personala a unor oameni cunoscuti prin arta lor remarcabila.
- Arnold Schoenberg suferea de triscaidecafobie – frica fata de numarul 13. A murit intr-o vineri, 13 iulie, 1951.
- Lui Schubert i se spunea “ciupercuta”, din cauza staturii sale.
- Bach si Handel au fost orbiti de acelasi chirurg oftalmolog, John Taylor.
- Ceaikovski si Saint Saens obisnuiau sa maimutareasca miscarile balerinilor in timpul spectacolelor de la Conservatorul din Moscova. Dar numai atunci cand erau impreuna.
- Schumann si-a compromis cariera de pianist dupa ce a inventat un aparat pe care-l folosea doar atunci cand canta la pian, pentru alungirea degetelor.
- Grieg tinea intotdeauna in buzunarul sau o broasca din cauciuc pe care o atingea inainte de fiecare reprezentatie. Zicea ca-i poarta noroc.
- In pofida succesului enorm pe care l-a avut in calitate de compozitor, Glazunov a locuit cu mama lui pana in jur de 40 de ani.
- Chopin a fost inmormantat cu o urna de pamant polonez alaturi.
- Beethoven era atat de meticulos, incat numara 60 de boabe de cafea pentru fiecare cafea pe care o bea.
- Saint Saens a fost membru al Societatii Astronomice si avea propriul telescop personalizat.
- Mendhelsson era un pictor entuziast.
- Richard Strauss a aparut pe coperta revistei Time in 1927 si in 1938.
- Mozart a scris uvertura la Don Giovanni in dimineata zilei in care avea loc premiera, in tmp ce suferea de o mahmureala groaznica.
- Lui Dvorak ii placeau trenurile. In ultimii ani de viata, se ducea sa vada caile ferate aproape in fiecare zi.
- Elgar a scris ultima parte a concertului sau pentru violoncel pe un servetel, dupa ce s-a trezit dintr-o anestezie facuta pentru o operatie dentara.
- Vivaldi a suferit de astm bronsic acut toata viata.
- Intr-o zi a anului 1909, Ravel, care se intalnea cu bunul sau prieten Ralph Vaughan Williams, a cerut o friptura si o budinca de rinichi plus un pahar de bere, in carciuma garii din Waterloo.
- Daca iesea sa manance in oras, Handel isi comanda mancare cat pentru trei persoane.
- Brahms se ducea la taverna “Ariciul Rosu” aproape in fiecare zi din viata lui.
- Vaughan Williams era cunoscut drept “Unchiul” de catre toti membrii familiei sale.