Initiat in 1927 de catre profesorul si pianistul polonez Jerzy Zurawlew, Concursul International de Pian F. Chopin a cunoscut o prima perioada a istoriei sale intre 1927 si 1935, apoi o editie aparte in 1949 (imediat dupa Cel De-al doilea Razboi Mondial) pentru a deveni, din 1955 una dintre cele mai importante competitii pianistice pe plan international, in care tinerii artisti se intrec pentru a-si dovedi maiestria interpretativa.
Organizat din cinci in cinci ani la Varsovia, Concursul International de Pian F. Chopin, astazi membru al Federatiei Mondiale a Concursurilor Muzicale Internationale, are dubla menire de a promova tineri virtuozi ai claviaturii si de a mentine in atentia publicului de astazi lucrarile lui F. Chopin, fiind de altfel una dintre putinele competitii muzicale dedicate exclusiv creatiei unui singur compozitor.
De-a lungul timpului, Concursul International de Pian F. Chopin a numarat printre laureatii sai nume care ulterior au devenit repere ale artei interpretative mondiale precum Martha Argerich, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman, s. a., acestia fiind alesi de un juriu mereu exigent din care au facut si fac parte mari personalitati ale muzicii clasice din ultimii aproape o suta de ani, inclusiv din tara noastra (Sigismund Toduta, Gheorghe Halmos, s. a.).