Nascuta in 1963 la Baia Mare, Dora Cojocaru a aprofundat studiul artei componistice in cadrul Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj, la clasa profesorului Cornel Taranu. Ulterior, Dora Cojocaru s-a perfectionat si la Academia de Muzica din Koln cu profesorul Johannes Fritsch, pentru ca mai tarziu sa beneficieze de mai multe burse de studii prin intermediul carora si-a definit mai bine stilul componistic.
Participanta si la mai multe cursuri de maiestrie sustinute, printre altii, de Paul Mefano, Dieter de la Motte sau James Wood, Dora Cojocaru a primit de-a lungul timpului 13 premii, in cea mai mare parte, ca recunoastere a valorii creatiilor sale. Acestea sunt destul de numeroase si cuprind o paleta larga de genuri, de la cel cameral la cel simfonic, si de la cel coral la cel vocal-simfonic si de opera.
Cu multe dintre lucrari promovate prin intermediul inregistrarilor discografice, radio si TV, Dora Cojocaru are si o intensa activitate muzicologica, publicand numeroase articole si studii, participand la conferinte, simpozioane si workshop-uri si semnand prima si singura carte dedicate personalitatii lui Gyorgy Ligeti din peisajul muzicologic autohton (Creatia lui Gyorgy Ligeti in contextul stilistic al secolului XX). De asemenea, Dora Cojocaru desfasoara si o bogata activitate didactica, activand ca profesor la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj, si ca profesor-invitat la Academia de Muzica din Koln si Universitatea McGill din Montreal, oras unde locuieste din 2002.
Comentarii (2)
Nu mai lucrez de cel putin 10 ani la McGill!
Buna ziua!
Va multumim pentru precizare si va rugam sa ne transmiteti o prezentare actualizata.
Cele bune,
Daniel