Nabucco de Giuseppe Verdi
Libretul Temistocle Solera
Durata 3h Pauze 2
Limba italiana Supratitrat DA Premiera 31 octombrie 1987
Premiera mondiala 9 martie 1842, Teatro alla Scala din Milano
Dirijor TBA
Regia Hero Lupescu
Scenografia George Dorosenco
Coregrafia Doina Andronache
Maestru de cor Stelian Olariu
Maestru de balet ansamblu Madalina Slateanu
Maestru de balet solisti Alin Gheorghiu
Asistent de regie Cristina Cotescu
Asistent de coregrafie Florica Stanescu
Asistent maestru de cor Daniel Jinga
SINOPSIS
Actul 1
Invinsi de armatele lui Nabucco, regele Babilonului, evreii isi deplang soarta.
Marele preot, Zaccaria, apare in fata lor, aducand-o cu el, in templu, pe Fenena. El isi incurajeaza credinciosii, indemnandu-i sa se roage: „teama sa nu aveti; cine se roaga, nu va pieri” spune el, dezvaluindu-le apoi identitatea tinerei care-l insoteste, nimeni alta decat fiica regelui dusman, Nabucco, acum prizoniera lor.
Ismaele anunta sosirea trupelor dusmane. Tanarul era indragostit de Fenena isi vrea sa-i redea libertatea. Discutia lor este intrerupta de sosirea lui Abigaille, presupusa fiica a lui Nabucco. Intalnirea celor doi ii trezeste gelozia. Ea isi doreste iubirea lui Ismaele: „iti cer dragostea si, astfel, poporul iti poti salva”. Cuvintele ei nu gasesc insa drum spre inima tanarului.
Nabucco soseste la templu; Zaccaria il ameninta: profanarea locului sfant il poate costa viata fiicei sale. Regele il ia in deradere; Zaccaria indreapta pumnalul catre Fenena, dar Ismaele il impiedica sa o atinga. Evreii arunca asupra lui un blestem, acuzandu-l de tradare.
Actul 2
Evreii au fost dusi in robie la Babilon.
Plecat in razboi, Nabucco a incredintat Fenenei regenta. Abigaille este torturata de gelozie; anumite zvonuri i-au ajuns la urechi: se pare ca Fenena nu este fiica buna a regelui, ci doar o sclava. Realitatea este insa alta: ea insasi, nu Fenena, este sclava de care se vorbeste. Marele preot ii anunta hotararea Fenenei de a-i elibera pe evrei.
Adunati intr-o sala a palatului, prizonierii se roaga impreuna cu Zaccaria; apoi afla ca Fenena se convertise la credinta lor. Abdallo le aduce vestea uneltirilor Abigaillei, care doreste inlaturarea Fenenei. In oras circula zvonuri despre moartea regelui.
Insotita de garzi si de nobilii curtii, Abigaille soseste pentru a-i lua Fenenei coroana si puterea. Pe neasteptate insa isi face aparitia Nabucco, care ii obliga pe Zaccaria si Fenena sa i se inchine ca unui Dumnezeu. Un fulger izbucnit ca din senin il loveste. Cu mintile ratacite, regele se pierde in lamentatii incoerente. Cerul a pedepsit profanarea numelui Domnului, spune Zaccaria. Insusindu-si coroana, Abigaille fuge, amenintandu-si dusmanii.
Actul 3
Abigaille a devenit regina, sustinuta de preotii care cer acum, prin glasul mai-marelui lor, moartea prizonierilor evrei, inclusiv a Fenenei.
Protejat de credinciosul Abdallo, isi face aparitia Nabucco. Nebun, nu-si mai recunoaste fiica. Profitand de ocazie, Abigaille il convinge sa puna sigiliul pe condamnarea la moarte a evreilor, intre care se afla cei doi indragostiti, Ismaele si Fenena. Prizonierii evrei isi deplang soarta si patria pierduta. Zaccaria ii imbarbateaza, prezicand apropiata eliberare si caderea Babilonului.
Actul 4
Prizonier, Nabucco sufera. Are teribile cosmaruri: i se pare ca aude strigatele multimii care reclama moartea Fenenei. Acum insa, visul a devenit realitate. Eliberat de Abdallo, el se precipita in ajutorul fiicei sale.
La locul executiei, Fenena se pregateste de moarte. Ajuns la timp, Nabucco opreste ceremonia sacrificarii.
Cuprinsa de remuscari, Abigaille s-a otravit. Cu ultimele puteri vine sa-si dobandeasca iertarea. Ii cere lui Ismaele protectie pentru Fenena, iar lui Nabucco indurare pentru cei doi tineri. „Tu Doamne, cel mai intelept, alunga raul si nu ma blestema” sunt ultimele ei cuvinte.