Pentru memorialistica romaneasca, Muzeul Nicolae Minovici (i se mai spune si “Casa cu Clopotei”) are o importanta esentiala.
E primul muzeu bucurestean de arta populara si a fost deschis la 1906. Cladirea e aparte prin faptul ca a fost, daca nu prima cladire construita in stil neoromanesc, cel putin printre primele din Bucurestiul inceputului de secol XX.
Colectia pe care o adaposteste astazi muzeul a fost constituita intre 1900 si 1941. Pe langa expozitia impresionanta de obiecte de arta traditionala romaneasca, aici au fost organizate conferinte si seri de discutii pe teme culturale si stiintifice.
Costumele de port, ceramica, obiectele de cult retin amintirea unei Romanii care mai traieste doar legata la aparate.
Ceramica de Barsa, de exemplu, nu mai exista pe teritoriul Romaniei, dar expozitia de la Muzeul Minovici detine, daca vreti, dovada vie a existentei acesteia, ca o semnatura in plus pentru identitatea romaneasca.
Muzeul Minovici adaposteste icoane vechi pe sticla, realizate in stil naiv, oua incondeiate si tablouri semnate de pictori de prestigiu.
Evident ca, pentru spatial urban, expus globalizarii si consumismului, un muzeu ca acesta e o pretioasa insula de identitate romaneasca.