Galeria Galateca, vă aşteaptă joi, 6 aprilie, ora 19:00 să intraţi în lumea de poveste a arhitectului şi scenografului Octavian Neculai, în care jocul se poartă între şi cu oameni mari.
Astfel în ‘FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic’ spaţiul simplu este similar camerei copiilor, adunând colecţii de „jucării” scenice, costume, aducând umbre şi lumini care caracterizează lumea în transformare a teatrului, atmosfere de poveste.
Expoziţia interactivă “FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic” este deschisă în perioada 6 aprilie – 6 mai, pe toată perioada având loc workshopuri şi conferinţe susţinute de personalităţi din lumea teatrului, dar şi cea a arhitecturii, manifestări ce se adresează atât publicului larg, cât şi specialiştilor.
“Eu cred cã scenograful trebuie sã viseze uriaş şi fãrã limite. De la proiecţia şi volumele elementelor scenografice, de la vastitatea şi diversitatea spaţialitãţilor pânã la invadarea şi folosirea spaţiilor anexe scenei şi transformarea lor în spaţii artistice, trebuie sã viseze spatialitãţi imense şi superb ireale, trebuie sã inventeze forme ale unor lumi ale minţii, forme şi mişcãri incã necunoscute ale spaţiilor ideale, trebuie sã viseze detalii superbe.Visele nu trebuie sã cunoascã limite sau sã fie constrânse de tradiţia mijloacelor scenice, a viziunilor spaţiale convenţionale”, mãrturiseşte Octavian Neculai
Expoziţia din cadrul Galeriei Galateca, este ilustrarea unui vis – o lume plină cu frânturi, proiecţii, piese din spectacolele arhitectului şi scenografului.
„Într-un spaţiu oarecare, vreau să fiu din nou copil, să mă joc cu jucăriile făcute în timp cu alţi copii, cu oameni mari. De fapt lumea teatrului, a scenei este o lume de copii, în care ne jucăm, visăm, începem, ne poticnim, o luăm de la capăt. Orice am face, oricât am încerca să fim de serioşi, să ne demostram maturitatea sau seriozitatea, în străfundurile noastre rămânem nişte copii. Dacă nu am mai fii copii nu am mai avea nici o bucurie”. (Octavian Neculai)
Spaţiul galeriei de fapt asta adăposteşte, obiecte de poveste cum sunt piesele de mobilier „din sticlă” din spectacolul “Triumful Dragostei”, căluţii zburători şi aparatele de vânt, costume făcute aparent din fum, căsuţe/ machete. Toate sunt frânturi dintr-o lume particulară. Şi, pentru că această lume a scenografului şi arhitectului Octavian Neculai este o lume a spaţialităţii, detalii şi proiecţii îmbracă pereţii la Galateca.
Octavian Neculai. Arhitect din 1966, absolvent al Institutului de Arhitectură „ION MINCU” Bucureşti. Profesor Invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ” ION MINCU” Bucureşti. Scenograf şi Consultant de Arhitectură la TEATRUL „LUCIA STURDZA BULANDRA „Bucureşti.
A lucrat alături de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuţiu, Alexandru Dabija, Adrian Enescu,Lia Mantoc, Maria Miu, Peter Kerek, Dan Jitianu.
Deputy General Manager la Opera Naţională din Bucureşti since 2017.
A proiectat renovarea sălii şi scenei Teatrului Bulandra – sala Liviu Ciulei (fosta Izvor) şi modernizarea sălii Icoanei a Teatrului Bulandra;a transformat depozitul de decoruri al Salii Icoanei intr-un spatiu de joc “Studio SPACE”, a proiectat şi realizat modernizarea sălilor Teatrului de Comedie, fosta sală a Teatrului Ion Creangă ( înainte de consolidare), sala şi foayerul Teatrului Ţăndărică (sala Lahovary) – cu experimentul de a avea un singur spaţiu foyer – sala de spectacol, cu rezolvări speciale de acustică.
Galeria Galateca. O galerie multidisciplinară de artă şi design, un spaţiu viu şi modern, ce poartă semnătura arhitectului Radu Teacă, situată în inima oraşului, într-o clădire istorică, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“.Un spaţiu efervescent, în care arta contemporană se îmbină cu cea clasică, o platformă care să permită întâlnirea şi colaborarea dintre artişti, designeri, arhitecţi, curatori şi oameni de comunicare. Galateca oferă o altfel de interacţiune de artă,fiind un adevărat hub cultural.Cu peste 50 de manifestări de artă şi design desfăşurate atât în ţară cât şi în străinătate, cu artişti români şi străini, Galateca a devenit în timp o referinţă, o platforma de promovare a proiectelor originale de artă şi design, în permanentă schimbare, în armonie cu ceea ce se întâmplă în lumea artistică internaţională şi românească. www.galateca.ro.
Parteneri : Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Rose Mary, Helios
Fotografii regasiti aici: https://we.tl/sg4LzuDnU6
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1888008198145259/