Nascut la 23 noiembrie 1945, in localitatea Piscul Vechi din judetul Dolj, Grigore Popescu–Muscel (sau Grigore Ion Popescu), asa cum mai este cunoscut, este un renumit pictor iconar si zugrav de biserici, dar si restaurator, fiind una dintre cele mai importante personalitati ale artei iconografice contemporane din Romania.
Studiile primare, gimnaziale si liceale (Liceul Dinicu Golescu Campulung-Muscel) le-a facut in localitatea natala, pentru ca mai apoi sa urmeze cursurile Facultatii de Arte Plastice din Timisoara, pe care a absolvit-o in anul 1969, la clasa profesorului Ion Sulea Gorj si Constantin Nutiu.
Totodata, Grigore Popescu este artist plastic si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, sectia Pictura, filiala din Bucuresti, dar si membru al Cencaluclui de Arta Plastica I.D. Negulici, precum si membru al Comisiei de Pictura Bisericeasca din cadrul Patriarhiei Romane.
Pentru activitatea si maiestria sa, Grigore Popescu a fost atestat ca pictor muralist de catre Patriarhia Romana (1970), restaurator pictura murala de epoca (1974) de catre Directia Monumentelor Istorice si de Arta si de Patriarhia Romana, pictor muralist si iconar categoria I (1978) – Patriarhia Romana, resaturator pictura de epoca pe lemn (1988) – Patriarhia Romana, expert restaurare pictura murala (2004) – Ministerul Culturii si Cultelor.
In intreaga sa cariera Grigore Popescu a pictat peste 50 de lacasuri de cult din: Romania, Germania, Cipru, Grecia, Ungaria, Franta sau Serbia. Grigore Popescu-Muscel este autorul picturilor monumentale din bisericile noi Adormirea Maicii Domnului a manastirii Ramet din jud. Alba; Sfanta Treime din comuna Baciu, jud. Cluj; Sfantul Mare Mucenic Dimitrie si Sfintii Martiri Brancoveni de la Nurenberg a Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord; a bisericii Izvorul Tamaduirii de la manastirea Lainici din jud. Gorj; a Bisericii Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti; a Manastirii Adormirea Maicii Domnului (Militari) si al multor altora.