Reprezentanta a scolii de muzicologie din Iasi, Laura Vasiliu este si unul dintre cei mai activi si apreciati pedagogi din lumea universitara a celui mai important centru cultural din zona Moldovei.
Nascuta in 1958 in judetul Suceava, Laura Vasiliu a inceput studiul muzicii la Baia Mare si l-a continuat la Liceul de Arte Octav Bancila din Iasi, pentru a-si desavarsi pregatirea in cadrul Universitatii de Arte George Enescu, sectia muzicologie sub indrumarea profesorului George Pascu. De asemenea, Laura Vasiliu a participat la cursurile de vara de la Piatra-Neamt sustinute printre altii de Pascal Bentoiu, Anatol Vieru, Stefan Niculescu si Aurel Stroe.
Doctor in muzica si membra a UCMR, Laura Vasiliu a activat in invatamantul preuniversitar pentru ca din 1995 sa inceapa o intensa cariera in invatamantul muzical universitar la amintita Universitate de Arte George Enescu din Iasi. Aici, Laura Vasiliu a parcurs toate treptele ierarhiei academice, fiind in prezent profesor universitar in cadrul catedrei de muzicologie a Conservatorului iesean si predand disciplinele muzicologie si forme si analize muzicale, precum si alte cursuri in cadrul programelor de masterat si doctorat. si indeplinind si functia de prorector al institutiei responsabil cu cercetarea stiintifica. De asemenea, Laura Vasiliu este decan al Facultatii de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice a Universitatii de Arte George Enescu, membru in comisia Artele spectacolului din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si organizatoare a mai multor simpozioane si sesiuni stiintifice desfasurate la Iasi.
La fel de intensa ca si cea didactica este si activitatea muzicologica desfasurata de Laura Vasiliu, aceasta concretizandu-se in numeroase comunicari stiintifice sustinute la simpozioane si conferinte , studii, cronici, etc. De asemenea, Laura Vasiliu semneaza mai multe carti aparute aproape exclusi la editura Artes, din acestea mai importante fiind Articularea si dramaturgia formei muzicale in perioada moderna 1900-1920, Forma, stil, personalitate. Studii de muzicologie, Muzicologia si jurnalismul. Prezenta muzicii clasice in media romaneasca de dupa 1989.